Nakensnegl safari 2010

Written by Bjørnar Nygård on . Posted in Workshops

Fra torsdag 25. til søndag 28. mars ble det avholdt foto-og marinbiologi verksted - en nudibranch safari - på Gulen Dive Resort ledet av Christian Skauge. I tillegg til Christian så var nudibranch ekspertene Jussi Evertsen og Torkild Bakken med oss. Jussi og Torkild delte sine kunnskaper med oss i løpet av helgen i form av forelesninger og studier av nakensnegler under luper. Siden 1997 har de kjørt et prosjekt kalt "nakensnegler på kysten av Midt-Norge". Hva disse gutta ikke vet om nudies er ikke verdt å vite! Les mer om prosjektet deres på www.nudibranchia.no

Helgen ble brukt til dykking, fotografering og "jakt" etter nakensnegler. I løpet av alle dykkene som ble gjennomført over en 3 dagers periode, så samlet vi inn totalt 41 forskjellige nakensnegler og hvor av 7 av disse var av den sjeldene sorten, dvs snegler som vi vanligvis ikke ser her langs kysten. En av disse sneglene var Hermeae bifida, en snegl jeg for første gang så under ett dykk i januar i fjor og siden ikke har sett, inn til vi fant den igjen på Gulen. Alle individene som ble samlet inn ble katalogisert og lagt på sprit, og disse vil igjen bli tatt DNA prøver av slik at man kan studere dem videre og få dem plassert i rette "familier".

Dette var en meget artig og spennende helg hvor man lært en del om nakensnegler, hvor vi finner dem, hva de lever av mm. Det ble og gitt litt innføring i makrofotografering, da dette er det eneste måten å ta bilder av nakensnegler på, da disse gjerne er størrelsen fra 5mm og opp til ett par centimeter. Trengte man hjelp til å identifisere hva man hadde tatt bilde av, så fikk man meget god hjelp av både Jussi og Torkild.

Her er noen av bildene jeg tok i løpet av helgen, det har lurt seg inn noen kamuflasjereker da jeg rett og slett ikke kun motstå å ta bilder av disse.