Archive of old articles

Custom Focus Gear

Written by Bjørnar Nygård on . Posted in Blog

Har i en priode nå kunne tenkt meg å hatt et fokus "gear" på mitt kjære 105mm makro objektiv når jeg bruker det sammen med 1.4 telekonverteren.

Dette finnes tilgjengelig for salg på enkelte sider, men hvorfor ikke ta å prøve å lage ett selv, det kan jo ikke være så vanskelig eller kan det ?


Så en stille og rolig ettermiddag satt jeg meg ned og begynte å tenke på hvilke deler jeg trenger for å gjøre dette på best mulig og ikke minst billigst mulig måte, og det jeg trengte var: ett tannhjul, en hylse og noe som kunne ligge press mellom hylsen og fokus ringen på objektivet.

Noe av det første jeg gjorde var å finne noe som ville passe samme med tannhjulet i undervannshuset, ett par alternativer ble prøvd men jeg falt til slutt på ett "gear" fra Ikelite. Denne delen var litt for høy og kom i konflikt med objektivet og måtte dermed halveres i høyden, samtidig ble og de innvendige tappen fjernet. Denne delen fra Ikelite har en invendig diameter som er betraklig mye mindre enn det diameteren er på det tykkeste på Nikon objektivet 82mm mot 87mm, så jeg måtte utvide denne slik at jeg kunne få på en ring som ville gå klar av objektivet. Løsningen ble å lime på to lag med plast fra lokket til en cd-spindel.

Ikelite Zoom Sleve Ikelite Zoom Sleve Tilpasset

Neste steg å lage til ringen som skulle trees uten på og igjen styre fokuserings ringen på objektivet. Denne ringen ble og laget av plast fra en cd-spindel som ble skåret i rett diamater og limt sammen med ett lag med av den samme plasten. Ettersom at denne ytterringen har en større diameter enn objektivet, slik at det skal gå rundt uten å ta borti noe, så måtte jeg finne noe som jeg kunne ha på objektivet slik at jeg fikk fokus ringen til å gå rundt når ytterringen gikk rundt, løsningen her ble å bruke 3 lag med 1mm tykk borrelås som er surret rundt fokusringen og dette fungerer veldig greit.

Ytter ring limes  Ytter ring ferdig limt og tørket  Focus Gear på objektiv

Etter at alt hadde tørket var det bare å sette delene og prøve dem i undervannshuset. Det er litt trangt å få på plass, da "gearet" fra Ikelite er ørlite for bredt, men det går på plass med litt lirking.

Objektiv med fokus gear montert  Objektiv med fokus gear montert

Fokuseringen fungere rimelig bra, så neste steg nå blir å få prøvd dette ut på ett dykk :)

Matriell som ble brukt for å lage dette fokus "gearet" er:

Ikelite Zoom Sleeve

CD-spindel

Borrelås

Litt duct-tape og epoxy lim.